Cognac og Avec

Cognac betegnes ofte som kongen af destilleret vin. Brændevinen er synonym med en unik kombination af frugtige noter, blødhed, varme og behagelige krydderier.

Men smukke og intense smagsoplevelser fås bestemt også hos Calvados, Armagnac og dansk æblebrændevin fra Cold Hand Winery.

Alle er oplagte som gaveideer når du vil give lidt mere.

Vi sender til hele Danmark, og bringer gerne ud i Aarhus og Favrskov kommune.


Hvad er Cognac?

Cognac er destilleret hvidvin og således en brandy, men unik ved at det kun er producenter fra Cognac området, nord for Bordeaux i Frankrig, som må benytte betegnelsen Cognac.  

Hvordan produceres Cognac?

Næsten al Cognac er produceret på druen Ugni Blanc, som ved en tidlig høst resulterer i en syrlig hvidvin med en alkoholprocent på ca. 8 %.

Dernæst destilleres den og destillatet (eau de vie) lagres på træfade i flere/mange år. De første 6 måneder på nye træfade og efterfølgende på ældre træfade.

Næsten al Cognac er efterfølgende et blend af forskellige destillater – helt afhængig af hvilken smag den enkelte producent ønsker. Først herefter kommes cognacen på flaske.

Hvad er en god Cognac?

Egentlig et umuligt spørgsmål, for det må være helt op til hver persons smagsløg og præferencer. Men man skelner ofte en Cognac´s kvalitet ved at inddele den i følgende kategorier, adskilt af hvor længe Cognacen har hvilet efter destilleringen. Da Cognac er et blend af forskellige årgange, så er det hviletiden på det yngste destillat som er gældende for hviletiden.

Kategorierne er:

V.S. – (står for Very Special). Cognac med en hviletid på mindst 2 år. Ligeså er det gældende for Vieux Cognac, men den har dog ofte, i praksis, en længere hviletid end 2 år.

V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), V.O. (Very Old) eller Réserve, Cognac. Her kræves mindst en hviletid på 4,5 år.

Napoleon Cognac skal hvile mindst 6 år

Extra Cognac skal hvile mindst 6 år

Vielle Reserve skal hvile mindst 10 år

X.O. (Extra Old) Cognac har en hviletid på mindst 10 år

Hvad er Calvados?

Calvados er æble brændevin som er fremstillet af gæret æblesaft fra Calvados i Normandiet Frankrig. Fremstillingen sker er i princippet på samme vis som ved fremstilling af Cognac.