Bobler
Champagne, Crement, Cava eller Spumante?
Hvad er egentlig forskellen?
Her kommer den ultrakorte beskrivelse af ligheder og forskelle.
Fælles for alle typerne, er at det er mousserende vine - det vil sige vine med kulsyre (bobler)
Champagne: Mousserende vin, udelukkende fra Champagnedistriktet i Frankrig. Du betaler for navnet, men de kan altså også lave fremragende bobler.
Cremant: Mousserende vin, fremstilles på samme vis som Champagne, men vinene kommer fra andre franske distrikter - ofte Alsace og Bourgogne. Man får virkelig gode bobler til en meget lavere pris end champagne.
Cava: Den spanske pendant til champagne og Crement. Produceres også på "champagnemetoden"
Spumante: Dækker over alle former for italienske mousserende vine - Prosecco, Asti og Lambusco. Her er der ingen eller kun få regler omkring fremstillingsmetoden
Skal jeg vælge en tør eller sød mousserende vin?
Smag og behag er jo (heldigvis) helt enormt forskelligt, men der er dog få guides, som kan være gode at følge i forhold til hvilken vin man skal vælge til hvilken anledning/mad.
Helt overordnet, så kan man med fordel sættte sødt mod sødt. Jo sødere maden er - des sødere skal vinen også være. Det klassiske eksempel er kransekagen nytårsaften, som kan få enhver tør champagne til at smage surt. Til kransekage vil jeg derfor foretrække en sød vin med masser af restsukker i. Champagnen vil jeg istedet drikke som velkomstdrik eller til lette forretter med fisk og skaldyr.
Mousserende vine har forskellige betegnelser som beskriver hvor tør eller sød vinen er.
Primært er det mængden af restsukker i flasken som er afgørende.
Brut natural = Knas tør: Mindre end 3 gram sukker pr. liter.
Extra brut = Meger tør : Mindre end 6 gram sukker pr. liter.
Brut = Tør: Mindre end 15 gram sukker pr. liter
Extra Sec/Extra Dry = halv tør : mellem 12 og 20 gram sukker pr. liter
Sec/Seco = Halv tør/halvsød : Mellem 17 og 35 gram sukker pr. liter
Semi Seco/Demi Sec = Halv sød: Mellem 33 og 50 gram sukker pr. liter
Doux = Sød: Mere end 50 gram sukker pr. liter